woensdag 5 november 2014

Tasmanië staat houtkap in oerbossen opnieuw toe



Tasmanië staat houtkap in oerbossen opnieuw toe

1. het gebied van de gebeurtenis.



                                                                                                                      














                                                         (hierboven ligt Tasmanië)
2. gebeurtenis.
In Tasmanië maakt de overheid het terug mogelijk om oerbossen te kappen. Er wordt hierbij ongeveer 400 000 hectare oerbos vrijgesteld voor de grootschalige houtkap. De bescherming die nodig was om deze oerbossen/ wouden staande te houden, zou volgens de nieuwe regering te veel banen kosten. Premier Will Hodgman vind dat de oerwouden zo bedrijven en banen, lokale gemeenschappen en inkomens vernietigen. Ik vind dat dit goed bij aardrijkskunde past omdat het over de natuur gaat, het gaat erom dat er 400 000 hectare bos kan en gaat worden omgekapt de komende 6 jaar.

3. impact op bevolking.
De bomen zijn levensnoodzakelijk voor een zuivere lucht, wanneer het hele oerwoud wordt gekapt zal het gebied eromheen niet meer voorzien zijn van zo een propere en zuurstofrijke lucht. Ook zullen de speciale diersoorten die in de oerwouden leven, met het leven bedreigd worden of misschien uitsterven. Hierdoor zal Tasmanië niet meer trots kunnen zijn op de speciale dieren die er leven. Nu heeft dit land nog 400 000 hectare mooie natuur, wanneer dit allemaal wordt gekapt zal de mooie natuur worden vervangen door wegen, fabrieken, huizen,… waardoor de lucht ernstig zal vervuilen.
De bevolking zal zich moeten aanpassen aan de vuile lucht, de nieuwe wegen, de fabrieken,… en zal niet meer kunnen genieten van de natuur. Het zal er lang niet zo rustig zijn als voorheen!

4. het artikel.
Tasmanië staat houtkap in oerbossen opnieuw toe

woensdag 03 september 2014 om 20u02

De Tasmaanse overheid maakt houtkap opnieuw mogelijk in 400.000 hectare oerbos. De bescherming van de de wouden zou volgens de nieuwe regering teveel banen kosten.
Het Tasmaanse parlement maakte met een stemming een einde aan de zogenaamde "peace deal" die vier jaar geleden werd gesloten onder de vorige regering en een einde maakte aan meer dan drie decennia strijd tussen milieubeschermers en houtbedrijven. De overeenkomst beschermde de bossen in ruil voor compensatie voor de houtsector.

Grootschalige houtkap

Met het terugdraaien van de maatregel komt 400.000 hectare ongerept bos opnieuw vrij voor grootschalige houtkap in de komende zes jaar. Nog eens meer dan een miljoen hectare woud wordt opengesteld voor gespecialiseerde houtbedrijven.

Volgens de nieuwe regering kostte de afspraak te veel banen. "Meer dan dertig jaar lang hebben milieubeschermers, met de hulp van Labour en de Groenen steeds meer hectaren productief woud opgesloten. Ze vernietigden zo bedrijven en banen, lokale gemeenschappen en inkomens", zegt premier Will Hodgman. "We maakten tijdens de verkiezingen duidelijk dat het genoeg is, en dat we de deal zouden opblazen."

Toerisme

Milieuorganisaties hekelen de nieuwe beslissing en wijzen erop dat de toeristische sector goed is voor 15 procent van de banen in het land, tegenover 1 procent voor de houtsector. "Dit is een donkere dag voor de Tasmaanse democratie, een donkere dag voor onze wouden, en een donkere dag voor enige hoop op een leefbare herstructurering van de houtindustrie", zegt Kim Booth, leider van de Groenen in de krant The Examiner.

Gevreesd wordt dat met het einde van de deal ook de harde protestacties opnieuw zullen beginnen, ook al heeft de regering bijzonder strenge anti- protestwetten opgesteld die specifiek gericht zijn tegen groene activisten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten