donderdag 6 november 2014

Gevreesd voor 150 doden na grondverschuiving in Sri Lanka

Bij de grondverschuiving in Sri Lanka zijn mogelijk 150 mensen om het leven gekomen. Dat zei de minister van Rampenbestrijding Mahinda Amaraweera vandaag. Eerder was sprake van minstens 14 doden en circa 300 vermisten. Wegens het slechte weer en het gevaar op nog meer grondverschuivingen is de zoekactie voorlopig opgeschort, zei Amaraweera voorts.

Meer dan 100 huizen werden bij de ramp van vanmorgen vernield. Zware regenval ging de grondverschuiving in het dorp Koslanda, ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo, vooraf.

Hoeveel dorpelingen in totaal vermist zijn, is niet duidelijk. "In deze omgeving leven rond de 300 mensen, maar een 75-tal kinderen bevonden zich op school, andere mensen waren aan de slag op de theeplantages", zei Amaraweera. Wegens de dreigende nieuwe aardverschuivingen werden andere bewoners van het gebied naar veiligere oorden gebracht. Ze worden momenteel geteld, aldus Amaraweera.

Ooggetuigen berichtten aan de telefoon over de omvang van de aangerichte verwoestingen in het dorp. "De huizen, tempel en winkels, die hier voordien stonden, zijn niet meer te zien. Het is moeilijk voor te stellen, dat ook maar iemand dit heeft overleefd", zei ambtenaar Ragunathan Sundaram. Volgens een militair woordvoerder nemen 500 soldaten deel aan de reddingswerken met bulldozers, graafmachines en militair materiaal. De Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa heeft bevolen meer manschappen te sturen. In de regio heerst er al jaren een verhoogd risico op grondverschuivingen, zei Sarath Lal Kumara, woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst.












2) Bij de grondverschuiving in Sri Lanka vreest men dat er 150 mensen zijn omgekomen. Een grondverschuivingen is een helling afwaartse beweging van grondmateriaal onder invloed van de zwaartekracht. Wind, water, lucht of ijs oefenen geen directe eroderende invloed uit, al kunnen ze wel een indirecte rol spelen door een vermindering van de bodemsterkte en via stromingsdrukken (stromend water).

3) De impact die de grondverschuiving heeft op de bevolking is dat er meer dan 100 huizen vernield zijn. Men weet niet hoeveel mensen er vermist en om het leven gekomen zijn. Er wordt hard gezocht naar de vermisten personen, maar ambtenaar Ragunathan Sundaram kan zich moeilijk voorstellen dat iemand deze grondverschuiving overleeft heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten