donderdag 6 november 2014

grondverschuiving in Sri Lanka



Nog 192 vermisten na aardverschuiving in Sri Lanka


  • Situering

  • Beschrijving van de gebeurtenis

In het dorp Koslanda ging er een zwarte regenval vooraf. Daarna nog een  grondverschuiving. Het is mogelijk dat er ongeveer 150 mensen erbij zijn overleden.  Eerder dachten ze dat er 300 vermisten waren en minstens veertien doden. Ook zijn er honderd huizen vernield. Door het slechte en het overige gevaar die er dreigt te zijn, kan men nog niet verder met de zoekacties naar vermisten. Wegens de de dreigende nieuwe aardverschuivingen zijn de nog overige inwoners geëvacueerd naar een veiligere plaats in het Noorden. 


  • Impact

 Er is wel impact op de bevolking. Ze zijn moeten geëvacueerd worden naar het Noorden omdat het in hun eigen dorp Koslanda niet veilig genoeg was omdat er waarschijnlijk nog meer aardverschuivingen zullen optreden. Veel gebouwen zoals huizen en winkels zijn vernield. Het is moeilijk te kunnen voorstellen dat mensen dit hebben kunnen overleven, zei ambtenaar Ragunathan Sundaram. In de regio heerst er ook al een heel lange tijd een verhoogd risico op aardverschuivingen. Dus het kan zijn dat dit nog eens kan gebeuren. 
  •  Artikel

Bij de grondverschuiving in Sri Lanka zijn mogelijk 150 mensen om het leven gekomen. Dat zei de minister van Rampenbestrijding Mahinda Amaraweera vandaag. Eerder was sprake van minstens 14 doden en circa 300 vermisten. Wegens het slechte weer en het gevaar op nog meer grondverschuivingen is de zoekactie voorlopig opgeschort, zei Amaraweera voorts.
Meer dan 100 huizen werden bij de ramp van vanmorgen vernield. Zware regenval ging de grondverschuiving in het dorp Koslanda, ongeveer 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Colombo, vooraf.

Hoeveel dorpelingen in totaal vermist zijn, is niet duidelijk. "In deze omgeving leven rond de 300 mensen, maar een 75-tal kinderen bevonden zich op school, andere mensen waren aan de slag op de theeplantages", zei Amaraweera. Wegens de dreigende nieuwe aardverschuivingen werden andere bewoners van het gebied naar veiligere oorden gebracht. Ze worden momenteel geteld, aldus Amaraweera.

Ooggetuigen berichtten aan de telefoon over de omvang van de aangerichte verwoestingen in het dorp. "De huizen, tempel en winkels, die hier voordien stonden, zijn niet meer te zien. Het is moeilijk voor te stellen, dat ook maar iemand dit heeft overleefd", zei ambtenaar Ragunathan Sundaram. Volgens een militair woordvoerder nemen 500 soldaten deel aan de reddingswerken met bulldozers, graafmachines en militair materiaal. De Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa heeft bevolen meer manschappen te sturen. In de regio heerst er al jaren een verhoogd risico op grondverschuivingen, zei Sarath Lal Kumara, woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst.
 

Url.: http://www.demorgen.be/buitenland/gevreesd-voor-150-doden-na-grondverschuiving-in-sri-lanka-a2105363/ 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten