vrijdag 7 november 2014

Meer dan 50 doden na vulkaanuitbarsting Japan

Een niet echt verwachtte vulkaanuitbarsting bij de een na grootste vulkaan van Japan (3067 meter hoog) heeft op 27 september voor meer dan 50 doden gezorgd. De vulkaan, genaamd Ontake, ligt in het midden van Japan en heeft rond de middag voor veel opschudding gezorgd in zijn omgeving. Van de 300 wandelaars die zich op dat moment op de berg bevonden hebben het er maar 244 overleefd.
Volgens reddingwerkers zijn ze omgekomen door vervuilde luchtwegen. De mensen kregen dus niet voldoende zuurstof meer binnen aangezien een vulkaan heel veel as de lucht in spuwt. Volgens de pers hebben de rookwolken 10000 meter bereikt.
Het leger was ook opgeroepen om nog naar vermisten te zoeken. Ondertussen zijn de zoektochten wel gestaakt. Een groep van 40 man had die nacht op de berg overnacht, de rest is te voet naar beneden gekomen. Onderweg zijn 7 mensen het bewustzijn verloren door zuurstof gebrek.

Het Japanse Meteorologische Agentschap heeft verspeld dat er nog meerdere uitbarstingen zullen volgen. As en puin kan over een afstand van 4 kilometer van de vulkaan nog te vinden zijn, wat voor lokale bevolking niet erg gezond is. Wegen zijn afgezet rond de vulkaan.

Het artikel zelf:

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2086939/2014/10/12/Dodental-vulkaanuitbarsting-Japan-loopt-op-tot-56.dhtml

Dodental vulkaanuitbarsting Japan loopt op tot 56





Bewerkt door: Redactie
12/10/14 - 16u45  Bron: ANP
Japanse reddingswerkers proberen slachtoffers van de vulkaanuitbarsting te traceren. © reuters.
Het dodental als gevolg van de uitbarsting van de Japanse vulkaan Ontake ruim twee weken geleden loopt op. Reddingswerkers hebben inmiddels 56 lijken geborgen. Dat hebben Japanse media vandaag gemeld. Zeker zeven wandelaars worden nog vermist.
De uitbarsting is de dodelijkste in het Oost-Aziatische land sinds 1926, toen de eruptie van een vulkaan op het eiland Hokkaido aan 144 mensen het leven kostte. De slachtoffers waren wandelaars. De meesten van hen kwamen om het leven door vallend gesteente.
© reuters.
© epa.
© reuters.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten