vrijdag 7 november 2014

Hete lavastroom op Hawaii bereikt bewoond gebied
Een roodgloeiende lavastroom trekt langzaam door het groene landschap van Hawaii. Voor de bewoners van het kleine dorpje Pahoa vormt hij een dreigend gevaar. Dinsdag had de lava uit de vulkaan Kilauea de rand van het plaatsje bereikt en enkele meter binnengedrongen op een bouwterrein, aldus de autoriteiten. De stroom beweegt zich volgens het districtsbestuur van Hawaii tegen een gemiddelde snelheid van vijf tot negen meter per uur. Verschillende huizen worden met vernietiging bedreigd.
Enkelen van de 950 bewoners hebben de gemeente al verlaten. De mensen werden opgeroepen hun evacuatie voor te bereiden. Maar velen willen blijven tot op het laatst. Charlene Ewing, eigenares van een café in Pahoa, zei op de lokale zender KITV4: "We blijven zolang open, totdat de rook komt". De ruim 1200 meter hoge Kilauea ligt op Big Island in het nationaal vulkaanpark van de 50ste Amerikaanse staat. Het is één van de meest actieve vulkanen op aarde. Sinds de jaren tachtig zijn er regelmatig uitbarstingen geregistreerd. Vele van de vroegere lavastromen lopen langs de flank van de berg door onbewoond gebied in de Stille Oceaan. 

20 kilometer
De ruim 1.000 graden hete lavastroom, die nu Pahoa bedreigt, is sinds eind juni onderweg. Hij heeft sindsdien meer dan 20 kilometer afgelegd. Volgens wetenschappers van het Hawaiian Volcano Observatory is de allesvernietigende lavastroom vooraan ongeveer 50 meter breed.







Er is een lavastroom sinds eind juni onderweg naar het dorpje Pahao, enkele van de bewoners hebben het dorp al verlaten. De lavastroom die vooraan ongeveer 50 meter breed is heeft al 20 km afgelegd. In het verleden zijn er al meerdere lavastromen geweest ma die liepen langs een andere flank van de vulkaan Kilauea in de stille oceaan.

De lokale bevolking is al grotendeels moeten vluchten voor deze lavastroom. De lavastroom gaat door het dorp Pahao heen en vernietigt de meeste huizen dus de lokale bevolking verliest hun huizen en in sommige gevallen hun werk maar Hawaii is een staat van De Verenigde Staten dus de inwoner van het dorp zullen ongetwijfeld de nodige hulp krijgen.

1 opmerking: