vrijdag 7 november 2014

Een hete sluipmoordenaar

Een hete sluipmoordenaar
Bijdrage van Adriaan Klippel op 04-11-2014

Pahoa is al maanden in de ban van een sluipmoordenaar. Bijzonder is dat de inwoners de sluipmoordenaar voortdurend aan het werk zien, maar er niet voor vluchten of tegen vechten.
Het is spannend op Big Island. Op het grootste eiland van de eilandenstaat Hawaii verandert vulkanische activiteit het complete landschap. Als een onverstoorbaar monster kruipt een gloeiendhete lavamassa voort, een verwoestend spoor achterlatend. Boeiend, maar vooral verschroeiend.
Mensen op vulkanische eilanden, zoals Big Island, zijn gewend aan de dreiging van vulkanen. Zoals Nederlanders onbevreesd onder de zeespiegel leven, zo leven zij op een tikkende tijdbom. Terwijl ze het roodzwarte monster zien aankomen, staan ze te filmen alsof ze op vakantie zijn. Ondertussen bereikt de lavastroom het dorpje Pahoa. Als een super bulldozer worden begroeiing, infrastructuur en huizen weggevaagd, bedolven en verbrand. Niemand kan het monster tegenhouden. Pahoa is onbewoonbaar geworden, evenals buurdorp Kalapana jaren geleden. Ook dat werd verzwolgen door een lavastroom uit de Kilauea. De effusieve vulkaan behoort tot de actiefste ter wereld.

Uit voorzorg waren de bijna duizend inwoners van Pahoa geëvacueerd. Sommigen wilden echter hun huis niet in de steek laten. En daarom namen ze hun huis gewoon mee.
BRON:  http://www.humboldt-online.nl/Nieuws/Een-hete-sluipmoordenaar.htm#sthash.IURpbggn.dpuf




















What happened?
The volcano in Hawaii has caused evacuations in Pahoa on the Big Island of Hawaii. It is the most active Hawaiian volcano. The volcano is almost always erupting is some manner, either from actual eruptions or through small eruption vents throughout its summit and rift zones.

What is the effect on the local residents?
The residents have to leave their homes but people on volcanic islands such as Big Island, are get used to the threat of volcanoes so they are not afraid. Some of them left their homes, others left also their place with their houses. 
I think that this phenomenon has to do with the global warming.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten