woensdag 29 oktober 2014

Hete lava bedreigt woningen op Hawaï


De lava van de vulkaan Kilauea dreigt in de richting van het stadje Pahoa te gaan en een heel deel woningen te verwoesten.de Hawaiian Volcano Observatory beweert dat er ruim 1.000 graden hete lava in de richting van Pahoa vloeit, wat voor veel problemen kan zorgen.

De bevloking van de steden in de buurt hebben ookal een evacuatiewaarschuwing gekregen waarin bekend gemaakt werd dat het kon zij dat zij hun huis moeten verlaten. De Kilauea in de 50ste staat van de Verenigde Staten is één van de actiefste vulkanen ter wereld. De eilandengroep in de Stille Oceaan is van vulkanische oorsprong.


Google's Alan Eustace beats Baumgartner's skydiving record



Share this page



Google's Alan Eustace beats Baumgartner's skydiving record




A senior Google vice president, Alan Eustace, has broken the world altitude record for a parachute jump set in 2012 by Austrian Felix Baumgartner.
Mr Eustace was carried by a large helium balloon from New Mexico to over 40km (25 miles) above the earth.
The 57-year-old leapt out in a specially-designed space suit, reaching speeds of more than 1,300km/h.
He exceeded the speed of sound, setting off a small sonic boom, and set several skydiving records in the process.
The dive was part of a project led by Paragon Space Development Corporation, aimed at the exploration of the stratosphere above 100,000 feet (30,480 metres).

Years of preparation
Mr Eustace successfully jumped from near the top of the stratosphere at an altitude of 135,890 feet at 09:09 local time (16:00 GMT), the World Air Sports Federation (FAI) confirmed on Friday.
The previous record was set by Mr Baumgartner two years ago, after he jumped from a height of nearly 128,000 feet.
Mr Eustace also broke the world records for vertical speed reached during freefall with a peak velocity of 1,321km/h (822 mph) and total freefall distance of 123,414 feet - lasting four minutes and 27 seconds.
He set off from a runway in Roswell, New Mexico, at 07:00 connected to a balloon module, which carried him for two hours and seven minutes to his target altitude.
The Google executive - who is also a veteran pilot and parachutist - had been planning this jump for several years, working in secret with a small group of people trained in parachute and balloon technology, says the BBC's David Willis in Los Angeles.
But, our correspondent adds, Mr Eustace completed it without the aid of sponsorship, and with considerably less fanfare than the previous record holder, Felix Baumgartner, whose jump from the edge of space was streamed live over the internet two years ago.
"It was amazing," Mr Eustace was quoted by the New York Times as saying.
"It was beautiful. You could see the darkness of space and you could see the layers of atmosphere, which I had never seen before."
He told the newspaper that he did not feel or hear the sonic boom as he passed the speed of sound, although it was heard by observers on the ground.

Oefeningen

1.        

2.         Wat er is gebeurt:
Alan Eustace, the vice president of Google, sky dived out of space. With this spectacle he broke the world altitude record that was first set by Felix Baumgartner. The height amounted to 130 000 feet and the time that was needed to reach the ground again was four minutes and thirty seconds, the speed was 807.78 mph . As equipment, he wore a specially designed spacesuit. This performance took place in the southern New Mexico desert.

            This event can be viewed as cosmography, because he sky dived out of the atmosphere.

3.         Impact:
This has something to do with the atmosphere. Because of the atmosphere some dangerous radiations cannot reach the earth. If we could feel some of these dangerous radiations, we can become sick, nauseous or we can get a shortage of blood-corpuscles and diarrhoea. The impact on the human knowledge is pretty big, because this new record is not only cool to have but it also proves that it is possible for humans to be 130 000 feet in space. 


URL: http://www.bbc.com/news/world-us-canada-29766189  

dinsdag 28 oktober 2014

Sandy Island

Sandy Island (Jonas Op 't Eyndt, 5 STW 1)

Opnieuw weer in het nieuws: Sandy Island, een prachtig eiland waar de natuur de vrije loop heeft. Het eiland staat op verschillende kaarten, maar een bezoekje brengen is lastig. Het eiland blijkt namelijk niet te bestaan. Een groep Australische geologen ging op zoek naar het eiland, maar vond niks anders dan zee.
Sandy Island is te vinden op verschillende meteorologische kaarten, en zou tussen Australië en Nieuw Caledonië liggen. Zelfs op Google Maps staat het paradijs aangegeven. Niemand twijfelde dan ook aan het bestaan van het eiland. De geologen kwamen tijdens een onderzoek in de Koraalzee in de buurt van het eiland. Althans, waar het zou moeten liggen.
Het is een spookeiland, een fantoom, een plek die niet bestaat: Sandy Island dat in de Koraalzee ligt ten oosten van Australië, in Oceanië. Toch stond het eeuwenlang op verschillende kaarten, atlassen en op Google Maps. In de Times Atlas of the World uit 1987 is het afgebeeld onder zijn Franse naam: Île de Sable. Een langgerekte ovaal met een lengte van 24 km en een breedte van 5 km.
 Het situeren van het gebied.
De URL: 
http://www.geobronnen.com/sandy-island.html
Beschrijven Van de gebeurtenis:
Er is een eiland genaamd Sandy Island, een heel mooi eiland, waar een hele mooie natuur blijkt te zijn. Maar na een onderzoek van Geologen vond niets anders dan alleen maar zee, het eiland blijkt dus niet te bestaan. Maar in vele atlassen en zelfs op het internet is het eiland te vinden maar niet in de realiteit. Nu spreekt men van een spookeiland, omdat ze veronderstellen dat het eiland verdwenen is.
Beschrijven van de impact:
Er is niet bepaald een impact op een bevolking omdat er niemand woont. Het is wel zo omdat me het al die jaren als een mooi eiland hebben beschreven, en het nu niet te vinden dat het nu een spookeiland blijkt te zijn, wat absoluut absurd is. 


woensdag 22 oktober 2014

Fossiele brandstoffen verdubbelen honger in wereld

Fossiele brandstoffen verdubbelen honger in wereld

21/10/14 - 13u59  Bron: Belga© afp.
Het aantal mensen dat honger lijdt, dreigt de komende vijftig jaar nog eens met vijftig procent toe te nemen als we op dezelfde wijze blijven investeren in fossiele brandstoffen. Dat stelt de ngo Oxfam in het rapport "Food, Fossil Fuels and Filthy Finance". De organisatie spreekt van een "dodelijke driehoek" van kortetermijninvesteerders, lakse overheden en fossiele brandstofproducenten.
In het rapport wordt berekend dat in 2012 meer dan 674 miljard dollar werd uitgegeven aan fossiele brandstoffen. Die investeringen zijn nochtans niet onschuldig, zo stelt Oxfam. Want fossiele brandstoffen leveren de grootste bijdragen aan klimaatverandering.

"Het niet terugdringen van het gebruik van die brandstoffen zal de aarde tegen het einde van deze eeuw 4 tot 6 graden opwarmen. Door een opwarming van deze omvang gaan 400 miljoen van 's werelds armste mensen tegen 2060 te maken krijgen met ernstige honger en droogte. Dat is de helft meer dan het aantal mensen die vandaag al honger lijden", zo schrijft Oxfam.

De organisatie klaagt aan dat de investeringen in fossiele brandstoffen - onder druk van lobbyorganisaties - overeind worden gehouden door belastingvoordelen, overheidsmaatregelen en "een geschatte 1.900 miljard dollar aan subsidies per jaar, die rechtstreeks naar de sector gaan of opgaan aan het herstellen van de schade aan de maatschappij, gezondheid en milieu".

"Dit draait om winst voor enkelen, die zich van de rest van ons weinig aantrekken - vooral niet van 's werelds armste mensen die nu al door klimaatverandering honger lijden", zegt Brigitte Gloire, beleidsmedewerker rond klimaat bij Oxfam-Solidariteit.

Oxfam eist nu dat de overheden zich inzetten voor de afbouw van de uitstoot van fossiele brandstoffen en hun investeringen omschakelen naar schone energievormen. Er moet ook meer druk worden uitgeoefend op bedrijven in fossiele brandstoffen om meer duidelijkheid te geven over hun lobbyactiviteiten, klinkt het.
(http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/2096584/2014/10/21/Fossiele-brandstoffen-verdubbelen-honger-in-wereld.dhtml)
Dit artikel gaat niet over een bepaald gebied maar over de hele wereld

Het artikel gaat erover dat oxfam een onderzoek deed en als conclusie dat als we zo fossiele brandstoffen blijven consumeren dat de temperatuur deze eeuw 4 tot 6 graden zal stijgen. Dit heeft tot gevolg dat er meer droogtes en hongersnood ontstaan. Dit past binnen aardrijkskunde omdat het over het klimaat gaat en het klimaat hoort bij aardrijkskunde. . Het kost ook handenvol geld om het milieu te helpen herstellen van milieurampen door fossiele brandstoffen.

De impact op de wereldbevolking is niet te overzien. Het zal overal warmer worden en er zullen droogtes en hongersnood ontstaan. De armste mensen in de samenleving worden daar de dupe van. Het aantal mensen dat in hongersnood zit zal dus drastisch toenemen en iedereen zal de impact kunnen voelen. De armen het meest maar ook de middenklasse zal de impact kunnen voelen. Dus doe iets aan het fossiele brandstofverbruik voor het te laat is .


zondag 12 oktober 2014

Vergrijzing is goed voor het klimaat.


Vergrijzing is goed voor het klimaat.

 


Het onderzoek situeert zich in de V.S. in Washington. Maar Duitsland werd als voorbeeld genomen omdat Duitsland de op 1 na oudste bevolking van de wereld heeft op Japan na. Hier werd het onderzoek gedaan en uitgeprobeerd maar eigenlijk geld het onderzoek voor de volledige wereld.

Er werd besproken dat de vergrijzing van de wereld niet alleen maar nadelen heeft. Zoals dat de mensen meer tijd hebben om te studeren en dus ook meer kwaliteit kunnen leveren en deze kennis met de jongere generaties kunnen delen. Het belangrijkste was dat hoe ouder de populatie hoe minder Co2 er word uitgestoten omdat iemand ei ouder is minder goederen en energie verbruikende materialen verbruikt. Als iedereen ouder word zal een steeds groter wordend deel van de bevolking zich hier aan aanpassen. En er dus minder CO2 uitstoot zal komen. Dit past binnen de aardrijkskunde omdat dit een aspect is wat goed is voor het klimaat.

De impact op de bevolking zal op langere termijn zeker voelbaar zijn. Er zullen als maar meer en meer ouderen zijn en als maar minder jongeren. Dit zal men voelen over de hele wereld , maar het snelste in de westerse landen waar de vergrijzing reeds begonnen is.

http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/2078140/2014/10/07/Vergrijzing-is-goed-voor-het-klimaat.dhtml